Reggelire már egy jó ideje igyekszem meleget enni. Hogy ez miért jó, arról olvashattok például Kicsi Vú ötelemes konyháról szóló blogjában. Nekem a legjobb tapasztalatom ezzel kapcsolatban az, hogy ellentétben a szendvicses vagy pékséges reggelikkel, a zabkásával kibírom ebédidőig is köztes étkezés nélkül. De a legjobb, hogy a kezdeti unalmi szakasz után felfedeztem, hogy rengeteg különféle ízesítés lehetséges, így sokkal változatosabbak a reggelik, mint amikor mindig ugyanazt a két lekvárospirítóst váltogattam.
A mákra való rácsodálkozásomról már írtam itt és itt, most pedig egy mákos zabkása receptet hoztam.
4 evőkanál zabpelyhet
2 evőkanál mákot
1 evőkanál szezámmagot szárazon lábosban megpirítok.
Hozzáadok
2 evőkanál mazsolát, 1 kiskanál (csapott) fahéjat és vízet, hogy ellepje és még egy decit. Lassú tűzön főzöm addig, amíg a kívánt állagú lesz – én például inkább szárazabban szeretem, hogy szinte az összes vizet szívja magába a zabpehely.
Ha kész, már a müzlistálban csöppentek rá pár csepp citromlevet, egy kevés dióolajat (opcionális), kevés mézet, majd hogy fotogénebb legyen, meg amúgy is, teszek rá egy kevés mandulaforgácsot.
Induljon jól a napotok!
Tetszett a bejegyzés?
2016-02-20 at 10:04
Hű, ezt szuper! Mi is imádjuk a zabkását, bár mivel reggelente sietünk, ezért inkább teljesen szakszerűtlenül, vacsorára szoktam készíteni, ráadásul tejjel 🙂 (Mondjuk gondolom, a zab ilyenkor se ártalmas 😀 ) Tegnap egy fahéjas-mangós változatot vacsiztunk éppen. Én szottyosra, ragacsosra főzve szeretem legjobban, Dani meg inkább csak megmelegítve, tejben "úsztatva". Én főzni szoktam, ő van, hogy csak mikrózza. Megesszük így is-úgy is 🙂
2016-02-20 at 13:31
Jaj nekem… 🙂 Ehhez tegnap este vettem mákot.. 🙂 Én egy időben nem főztem, hanem este egy tálkában annyi vizet öntöttem rá, amennyi pont ellepte a zabot, másnak reggel tökéletesen felszívta, és fahéjat szórtam rá, almát vagy körtét daraboltam bele. Bevallom, még sosem főztem meg… De ma délután ez lesz az uzsonnám. 🙂
2016-02-20 at 15:12
Igen, simán áztatva se rossz, de főzve még több energiát ad és fűt belülről, ez is Kicsi Vútól tanultam. Jó étvágyat 🙂
2016-02-20 at 15:14
Na jó, tejjel sem rossz 🙂 Amúgy nekem még a fele almalé, fele víz is ízlik. És hát a mangó, ne is mondd, imádom!
2016-02-20 at 17:16
Évekig kitartóan főztem, mire rájöttem, hogy nekem az illatosra pirít/háromszoros (meleg) vízben hígra főz/10 percet hűt technika jön be leginkább. Mire langyos lesz, arra alaposan megdagad, még lágy, de már nem terül. Januárban, februárban rengeteg zabpelyhet eszem, ja, és én is mindig vacsira. Ezt a mákosat ki fogom próbálni, nagyon ígéretes.
2016-02-22 at 08:16
Kedves Adél!
Köszönöm a reggelit, finom volt. Kis változtatással próbáltam ki a receptet. (darált mákkal és pirítás nélkül.)
(Nekem nincs blogom.) Csak zugolvasó vagyok, de kötni kötök, horgolni csak kicsit, így csodálom a horgományaidat. A Lunchbox blogodat is szerettem, több ételt is kpróbáltam belőle.
2016-02-22 at 17:33
Örülök, hogy ízlett neked is és nagyon köszönöm a kedves visszajelzést. A Lunchbox elsikkadt az utóbbi időben, de amiket szoktam főzni, azok majdnem mindig szállíthatók is, szóval tkp lunchboxba valók. Tervezem, hogy átköltöztetem ide a legjobb recepteket. További jó zugolvasást 🙂
2016-02-24 at 10:15
Én nagyon szeretek zabkását reggelizni, a mostani kedvenc a fele mandulatejjel készülő mazsolával, banánnal, mogyoróval és juharsziruppal :). De ez a mákos nagyon jól hangzik, ki fogom próbálni. Esetleg egy kis citromhéjjal? 🙂