Biodobozból főzni télen talán még nagyobb kihívás, mint más évszakokban. A tartalom nagyjából a különféle gyökérzöldségekre, almára, hagymára és káposztára korlátozódik. A gyökérzöldségekkel tavaly már elkezdtem az összebarátkozást, de a fehérrépa-pasztinák vonalon azért még tudok fejlődni. A gyerekkori fehérrépás emlékek eléggé traumatizáltak ahhoz, hogy magamtól sose jusson eszembe ilyesmit vásárolni, pláne betervezni a menübe. Most viszont ott álltam egy rakás pasztinákkal és kétféle színű sárgarépával, vettem egy nagy levegőt és főztem egy gyökérfőzeléket.
Öt pasztinákot,
három sötét és négy világos sárgarépát
egy nagy fej hagymát
15 centi jégcsapretket
két krumplit
egy fej zellerből egy kb 2 centi vastag szeletet és
egy pici almát héjával együtt
megtisztítottam és feldaraboltam.
Egy levelesfazékban kevés olajon picit sülni hagytam az egészet, közben megkavartam párszor,
aztán felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje plusz két centi
és addig főztem, amíg az egész meg nem puhult.
Ekkor botmixerrel pürésítettem,
belecsavartam fél citrom levét
sóztam, borsoztam és pici kurkumát adtam hozzá a színe miatt.
Első étkezéskor főzelékként ettük egy szelet sült, marhából készült hamburgerhússal, második étkezéskor levesnek tituláltam és parmezánnal megszórva, egy kiskanál tejföllel ízesítve ettük. Meglepően édeskés, cseppet sem fás, mint a régi emlékeimben éltek a hasonló ételek, szóval azt hiszem, újra legyőztem egy régi rossz emléket.
Tetszett a bejegyzés?
2016-11-14 at 19:05
Nagyon izgalmas! Mi szeretjük ezeket, de összeturmixolni, no azt nem mertem volna. A pasztinákot én is a biodoboz jóvoltából ismertem meg. Ajánlom figyelmedbe serpenyőben megsütve, érdekes édeskés íze van. Átmenet a zöldség és a desszert között.