A múltkoriban egy kínai étteremből hoztam ebédet, és bár zöldségköretet kértünk, rizst is kaptunk hozzá. Az adott étkezéshez elég volt a zöldség és a hús, a rizsnek pedig másnap keretem egy új missziót. A párolt rizsnek különösebben íze nem volt, így azon tűnődtem, mivel lehetne kihozni a maximumot belőle. Szerencsére eszembe jutott, hogy van otthon szárított shiitake, amit amúgy is vízbe kell áztatni használat előtt, és az áztatóvíz kifejezetten aromás, azaz jót tehet a rizsnek is.
Így készült a hamis rizottó (hamis, mert már eleve kész párolt rizst használtam.)
Két marék (vagy amennyi van) szárított shiitake gombát felöntöttem egy bögre vízzel és állni hagytam 5 percet.
Egy nagy öblös serpenyőben vajat olvasztottam, majd erre rádobtam
egy gerezd aprított fokhagymát
és egy pici felaprított lilahagymát,
fél csomag feldarabolt zöldspárgát
és beleöntöttem az áztatott gombát is az áztatóvízzel együtt.
Röviden kevergettem, majd lefedtem, hogy a spárga puhuljon.
Eközben kis darabokra vágtam 8 szelet olajban eltett aszalt paradicsomot.
A fedőt levettem a serpenyőről, megsóztam, fehér borssal megszórtam a spárgás gombát,
beletettem a rizst a serpenyőbe,
valamint a feldarabolt paradicsomot is.
Öntöttem az egészre kb. egy dl paradicsomszószt
és két evőkanál olivabogyót.
Az egészet összeforgattam, hogy a rizs is átmelegedjen.
Kóstolás után még megszavaztam néhány spriccelésnyi balzsamecetet is az egésznek.
Tálaláskor néhány friss bazsalikomlevelet is tettem a rizottóra.
A május egyébként nálunk egyet jelent azzal, hogy szinte minden nap spárgát eszünk valamilyen formában. Legtöbbször minden fakszni nélkül kevés vajon megpárolva, kis parmezánnal megszórva néhány szálat, de itt is van egy másik kedvenc spárgareceptem, ha kifogytatok az ötletekből, de a rizottó túl időigényesnek tűnik, akkor próbáljátok ki. Kellemes hetet kívánok!
Tetszett a bejegyzés?
2016-05-02 at 12:59
Nálunk is spárgahónap van, és maradék rizs is akad a hűtőben a hétvégéről, megvan a vacsi, köszi! 🙂
2016-05-02 at 21:28
Nagyon szívesen 🙂